Markanın Tanımı
Marka, müşterilerin zihninde kalıcı bir etki yaratarak firmanın rakipleri arasından ayırt edilmesine yardımcı olan bir tür pazarlama ve iletişim yöntemidir.
Bir marka, şirketin en değerli varlığıdır. Marka, uzun soluklu ve güven ilişkisi temeli üzerine oturan bir vaattir. Bu vaat, müşterileriniz ile aranızdaki en kuvvetli bağı oluşturur.Marka vaadinin temelinde hedef kitle, marka kimliği, fiyat ve konumlandırma, reklam ve promosyonlar ile iletişim stratejisi vardır. Marka, insanların yaşamanına değer katmayı vaat etmelidir.
Marka Kişiliği
Markalar da insanlar gibi kimlik ve kişilik sahibidir. Markalar günlük hayatta karşılaştığımız gri kişilikler değil, keskin hatları olan, idealize edilmiş kişiliklerdir.
Markanın Önemi
Güçlü markalar, rekabette sürdürülebilir bir avantaj sağlar. Taklit edilmesi zor olduğundan ticari marka (trademark) ve fikri haklar bakımından daha kolay savunulur. Tüketici için seçimi kolaylaştırır ve risk azaltıcıdır. Müşteri sadakati oluşturur. Ekonomiye katma değer getirir. İnovasyon, istihdam ve ihracatı besler. Firmanın hisse değerini artırır. Tedarikçiler ve aracılarla olan ilişkiye pozitif katkı sağlar.
Stratejik bir pazarlama aracı olarak markalar alıcı ve satıcı arasında bir köprüdür. Bir fikri ve kişiliği temsil eder. İnsanların kalite algısını etkiler. Firmanın sunduğu fiziksel faydanın yanında duygusal fayda sağlar ve bundan dolayı müşterinin değer algısı değişir.
Marka Yönetim Modeli
Kendi markanıza yönelik bir yönetim stratejisi belirlerken bulunduğunuz endüstrinin dinamiklerini iyi anladığınızan emin olmalısınız. Stratejinizin temelinde güvenilir verilerin olması gerekir. Pazarınız, ürünleriniz, rakipleriniz sürekli bir değişim içindedir. Eskiden kalma alışkanlıklarınız başarınızın önündeki en büyük engel olabilir.